Exkurze do Polska

Začátkem měsíce prosince navštívili žáci naší školy v rámci dvoudenní exkurze do Polska města Osvětim, Věličku a Krakov. První zastávkou byla Osvětim I., největší koncentrační a vyhlazovací tábor v dějinách lidstva, a pro nás také ta nejsmutnější a nejdepresivnější část celé exkurze. Během prohlídky památníku a muzea místní odborné průvodkyně velmi emotivně vylíčily historii tábora a provedly nás po „barácích“, celách, i popravišti. Součástí prohlídky byla také druhá část komplexu, a to separační tábor Osvětim II. Březinka. Následovala cesta do městečka Vělička, kde jsme se ubytovali v hotelu, jen několik málo kroků od solného dolu.

Druhý den, po pestré a vydatné snídani, jsme se vydali prohlédnout si a „okusit“ solný důl, nazývaný „polskou solnou katedrálou“. Sestoupili jsme 54 poschodí do podzemí a na 3,5 km dlouhé trase jsme mohli obdivovat solné sochy historických i mýtických postav, nádherné kaple s úžasnou solnou výzdobou, podzemní jezera a malé muzeum, přibližující historii těžby soli, která je nezvykle šedivá až černá, slaná je ovšem stejně jako bílá.

Dalším cílem naší exkurze bylo královské město Krakov. Zde nás tedy čekala prohlídka centra města s příjemnou historickou atmosférou, umocněnou adventním časem. Nejdříve jsme si prohlédli části starého města se zámkem, katedrálou a hrobkou polských králů. Po Královské cestě jsme sestoupili z Wawelského návrší k největšímu středověkému náměstí v Evropě s kostelem Panny Marie. Samozřejmě jsme navštívili i tradiční vánoční trhy se zajímavými suvenýry, vánočními předměty a s množstvím dobrého jídla. Zpátky do České Lípy jsme se vrátili v pozdních nočních hodinách. Polsko nás zaujalo nejen svou historií, kulturou, ale i velice příjemnými a pohostinnými lidmi a také výbornými službami ve všech místech, která jsme navštívili. Loučíme se již tradičním: „Rádi Tě opět navštívíme, na shledanou Polsko!“