Zájezd do Provence

Studenti OA vyrazili do tepla. Cílem zájezdu je francouzská oblast Provence. V úterý v časných ranních hodinách jsme po dlouhé, ale bezpečné cestě autobusem dorazili do kempu Sorgue nedaleko městečka Isle-sur-la-Sorgue, kde budeme po celou dobu ubytováni.

Místo odpočinku po cestě se někteří odvážlivci odhodlali pokořit říčku Sorgue se třemi jezy na kajaku. Pozdní odpoledne jsme pak věnovali průzkumu městečka L’Isle-sur-la-Sorgue, které je kvůli množství ramen řeky Sorgue a kanálů přezdíváno jako „provensálské Benátky“.

Ve středu nás čeká výlet do oblasti Camargue.

Středa začala výjimečnou událostí, přímo kolem našeho kempu probíhala olympijská štafeta, a tak jsme byli u toho.

Potom jsme se vydali do malebné vesnice Sainte Marie De La Mer, kde na nás čekala loď, aby nás odezla po řece Rhôně prozkoumat přírodní park Camarque s černými býky, bílými koňmi a řadou ptáků. Viděli jsme i plameňáky. Ve rybářské vesnici zhlédli místní slavnosti a také jsme ochutnali místní speciality. I když počasí nebylo na slunění, mnozí studenti moři neodolali…

Čtvrtek nám celý propršel, což nám trošku kazilo program (vynechali jsme tak koupání v řece pod mostem Pont du Gard), i tak jsme ale navštívili dvě historická města Orange a Avignon. Zvláště v antickém divadle v Orange se studentům velmi líbilo. A nakonec došlo i na levandulové pole…

A dnes? Má být hezky, takže na pláž na ostrově nedaleko Marseille… a opravdu, počasí se umoudřilo, a tak jsme si výlet do Marseille s koupáním a sluněním na ostrově Ratonneau mohli dokonale užít. Největším zážitkem, ač jen pro odvážné, byla ochutnávka ústřic. Snědla se jich pěkná hromádka.