Náš absolvent – naše chlouba – Ing. Pavel Koudelka

Obchodní akademie v České Lípě má spoustu skvělých absolventů.  V červnu jste mohli nalézt na webu školy článek o absolventovi – vynikajícím basketbalistovi. Nyní si můžete přečíst o úspěšném manažerovi, který zodpovídá za americký business sklářské společnosti LASVIT.

Věříme, že tento (ale i další příběhy) pro Vás budou inspirací.

PAVEL KOUDELKA navštěvoval OA v letech 1994–1998, poté studoval na Technické univerzitě v Liberci. Získal titul Bc. v oboru textilního marketingu, následně pak titul Ing. v oboru Ekonomika a management.

První léta pracoval pro firmu DIRECT ALPINE, kde se stal výrobním ředitelem – odpovědným za výrobu v České republice i Vietnamu. Od roku 2011 začal pracovat pro firmu LASVIT – nejprve jako obchodní ředitel pro Evropu, od roku 2015 pak na pozici ředitele amerického zastoupení firmy, kde pracuje dosud. Prvních šest let strávil v Los Angeles a New Yorku, v současné chvíli vede firmu z Denveru a je Partnerem a členem Managementu celé firmy s 350 zaměstnanci. Zodpovídá za veškeré aktivity na trhu USA – obrat cca 10 milionů USD.

JAK VZPOMÍNÁ NA OBCHODNÍ AKADEMII?

Ty čtyři super strávené roky v OA mám stále v živé paměti, včetně prvního dne ve škole, kdy jsme jako mistři světa „hoši od ZŠ U Lesa“ nastoupili do lavic, aby nás za pár týdnů na to učitelský sbor posadil trochu zpět na zadek…“Účetnictví, Ekonomie, Chemie, Matematika, důkladný Český jazyk, Psaní na stroji…“

Kromě toho, že jsme se ve třídě sešli skvělá parta, musím uznat že profesionalita a celkový přístup učitelů byl výborný. Jasně, v roce 1994-98 jsme měli v celé škole asi 6 počítačů a výuka jazyků a technologií se teprve usazovala. Ale absolvování OA nebylo jen o studiích.

Určitě jsme si každý odnesli životní zkušenosti, určitou samostatnost, přátelství, komunikaci, zážitek, kreativitu, efektivitu, týmovou práci, respekt, důvěru, smysl pro humor, ale zároveň i odpovědnost. Někteří učitelé byli pro nás autoritami s praxí, životními zkušenostmi. Z toho všeho jsem později těžil při dalších studiích, životních situacích a pracovním progresu.

Celkově, a to nejen ze studií na OA, vidím jako podstatnou součást rozvoje studentů všechny možné brigády, praxe, zájmové činnosti (sport, kultura), studijní a pracovní pobyty v zahraničí, setkání se zajímavými lidmi.

POZN:

VIDEO o některých Češích působících v Americe najdete na https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pracuju-16-hodin-denne-6-dni-v-tydnu-rika-cesky-vlk-z-manhattanu-59631