„Náš absolvent – naše chlouba“

Zdravím všechny z České Lípy, z OA obzvlášť!

Uteklo již mnoho let od dob, kdy jsem jako teenager navštěvoval tehdy nově natřenou růžovou budovu v centru města. Ještě velmi dobře si pamatuji své osmiminutové cesty do školy, šatny a vysoké chodby staré budovy, kde sídlí Obchodní akademie.

Luboš Bartoň

Těžko vybírat oblíbené předměty, spíše si pamatuji, že pro mě bylo velmi dobré naučit se základy výpočetní techniky, psaní na stroji, účetnictví a ekonomie. S odstupem času jsem si vědom, že mi právě tyto základy pomáhaly i v dalším pokračování ve studiu na univerzitě v USA a pak i v osobním životě a hospodařením s penězi.

Další věc, kterou teď po více než 20 letech, vnímám jako za velmi důležitou, bylo naučit se pracovat s časem a maximálně ho využít. Poslední dva roky studia jsem jezdil trénovat a hrát basketbal do Děčína a pamatuji se, jak hektické a únavné některé dny byly. Domácí úkoly a příprava na zkoušení se musely vtěsnat do mého programu. V posledním ročníku jsem dělával úkoly i o přestávkách hned po zadání, protože jsem věděl, že když to nechám na doma nebo na později, tak bylo riziko, že jsem úkol neudělal. Musím uznat, že během těchto let jsem se stal mnohem svědomitějším studentem a celkově i člověkem. Organizace času byla již tehdy pro mě velmi důležitá a teď jako trenér ji bezmezně využívám.

Přeji všem hezký zbytek školního roku a povedené prázdniny. 

S pozdravem

Luboš Bartoň

Kariéra 

Odchovanec BK Česká Lípa – se k basketbalu dostal jako 7letý, když si po přijetí staršího bratra při výběru začátečníků v r. 1987 vymohl zařazení do týmu mini žáků. Za vedení trenéra Miroslava Potměšila se rychle rozvíjel v mládežnických družstvech v České Lípě a byl zařazen i do reprezentačních výběrů U17 a U19. V 17 letech mu kvůli rychlejšímu hráčskému růstu bylo povoleno hostování v prvoligovém BK Děčín. Po maturitě odjel studovat a hrát basketbal do USA na Universitu Vallparaiso, se kterou vyhrál mj. soutěž NCAA.V r. 2002 byl zařazen do draftu NBA, ale na poslední chvíli (ačkoli uveden v oficiálním manuálu akce) svou účast stáhl. V dalších letech hrál v klubech v Itálii (Montepaschi Siena), Španělsku (Valencia, Badalona, Barcelona…). V dresu Barcelony, kde se stal jedním z pilířů týmu, vyhrál v r. 2010 Euroligu (basketbalová obdoba fotbalové Champions League). Po návratu do ČR hrál krátce za USK Praha, v létě 2014 přestoupil do týmu ČEZ Basketbal Nymburk. V závěru roku 2015 využil nabídky klubu Barcelony, kde působil v rezervním týmu. Býval jednou z opor české basketbalové reprezentace, v létě roku 2016 se rozhodl ukončit reprezentační kariéru. Nyní působí v pozici trenéra.